Skiva 15

Här finns den senaste skivan att belyssna. Denna gång är det:

Visor från Lekstugan

Dessa låtar finns även att köpa som skiva:

På CD för 100:-

På USB för 100- (då ingår även texthäfte samt refill på kommande skiva till kraftigt reducerat pris samt porto)

Visor från Lekstugan:


1. Trana med bruten vinge: Lyssna Trandansen vid Hornborgasjön kan lätt ge inspiration till sånger. Inte minst när det står 20-25.000 tranor på fälten (och lika många ornitologer). Men även den som är lite annorlunda kan det gå bra för – kanske behöver man dock, som alla andra, skapa sina egna sätt.


2. Mönster i rumtiden: Lyssna I Max Tegmarks förträffliga bok ”Vårt matematiska universum” granskar han hela universum, i stort och smått, utifrån tanken att allt inte bara kan beskrivas i matematiska termer utan att allt i själva verket är matematik. Utifrån detta kan människan sägas vara ett mönster (i ständig förändring) i rumtiden. Kanske även en tröst inför döden - vi kan inte dö, bara ändra form.


3. Jag såg regnbågen igen: Lyssna  Skriven av Kris Kristofferson, såväl text som musik. Jag har bara översatt. Denna sång är en av Jonny Cash;s favoritsånger. Vad Jonny och Kris tycker om min översättning har jag inte hört dem säga något om. Ännu.


4. Vill du ha vackra rosor: Lyssna Länge har Landstingen satt olika saker i fokus. Ibland patienter men oftast ekonomin och därmed drabbats av en alltför mekanisk människosyn som leder till att många duktiga medarbetare flyr fältet. Kan sägas gälla mycket av offentlig förvaltning.


5. Minnets regn: Lyssna Text och musik av Paul Simon (Kathys song). Kathy var en ung kvinna som bla reste runt med Paul Simon och Art Garfunkle i England när de i 20-årsåldern försörjde sig som gatmusiker. Tidigare översatt av bland andra Ola Magnell, men detta är min översättning.


6. En dator -en livssimulator: Lyssna Detta är inte bara en lek med ord. Det är numera alltför vanligt, speciellt bland ungdomar, att man fastnar vid datorn vilket ibland kanske inte är helt lyckat.


7. Aida: Lyssna  Denna fina text är skriven av min vän Eija Salminen och jag fick äran att tonsätta den.


8. Tiggeri: Lyssna  Ordet tiggeri är inte helt lätt och vid en närmare granskning kan vi finna massor av tiggeri i vår omvärld: Allt från bibelns Lasarus till våra politiker, reklamindustrin, i relationer och så vidare. Att förbjuda tiggeri är givetvis en intressant tanke men då skulle hela samhället raskt förändras. Kanske inte helt dumt?


9. Ditt namn i snön: Lyssna Text och idé kommer från Chet Atkins. Melodin är delvis från honom men extremt fritt tolkad – troligen skulle han inte känna igen den.


10. Vinterelände: Lyssna På 1980-talet var Ted Ströms fina sång ”Vintersaga” en riktig hit (oftast spelad med Monica Törnell). Jag ber om ursäkt för denna helt förvanskade version men stundtals kan det vara svårt att låta bli. Bland de instrument som hörs är munspel, såg ("Sandviken Stradivarius") och irländsk bouzouki.


11. Den ultimata, men ofullbordade, kvinnokamssången: Lyssna Det sägs att det mellan tanke och handling ligger en ocean, det kanske stämmer.


12. Simsång: Lyssna Skriven av Loudon Wainwright III men kanske mest känd framförd med systrarna Kate and Anna McGarrigle.(The swimming song). Fri översättning fast i samma anda som orginalet.


13. Dags att tänka på refrängen: Lyssna Satt och diskuterade med några andra låtskrivare om när och hur det kan passa med refränger i sånger. Då kunde jag inte låta bli att tota ihop denna.

Tillbaka till förstasidan Här

Skiva 15